Het licht

In Bruggend, een slaperig stadje zoals er zoveel zijn, vinden zes jonge mensen elkaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Een intense drang om ieder weekend het eerste licht van de zon te zien en een overweldigend gevoel dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Zoals een van hen zich afvraagt: kun je verliefd zijn op vijf mensen tegelijk?

Twee jaar later komt Erik, een tekstschrijver die ooit journalist wilde worden, op het spoor van een verontrustend verhaal. Alles draait om ‘Het licht’, de naam van een afgesloten Facebookgroep met zes leden. Drie van hen hebben zelfmoord gepleegd. Maar waarom?

Het licht pulseert, hypnotiseert en dringt diep in je door: een roman over de alles verterende vriendschap zoals je die maar één keer in je leven kunt meemaken.

Het verhaal van Het licht is deels geïnspireerd op een waar gebeurde mediahype rondom het Welshe plaatsje Bridgend, dat door de pers in het Verenigd Koninkrijk tot ‘suicide town‘ gebombardeerd werd.

Het licht is een schrikkelboek: het ligt vanaf 29 februari in de winkel. Via De Bezige Bij Antwerpen (of je eigen favoriete webwinkel) kun je Het licht bestellen.

Pers

Knack: ‘opzienbarende prestatie‘.

De Groene Amsterdammer plaatste een erg mooie bespreking van Hassan Bahara, die zo eindigt: ‘Alle lof voor Jeroen van Rooij die op volstrekt geloofwaardige wijze de tienerjaren weet op te roepen, toen geen woord of emotie te groot was om een band te duiden. Dat we dat later afdoen als jeugdige dwaasheid heet wijsheid en levenservaring, maar is eigenlijk een verlies. Het licht maakt pijnlijk duidelijk hoe groot dat verlies is.’

Cutting Edge: ‘Van Rooij vat feilloos samen wat velen onder ons parten speelt: de drang naar iets groots en de berusting in het onvermogen om die droom na te jagen dringen zich aan ons op. ‘Het licht’ registreert zo een van de meest prangende dilemma’s van de huidige tijdgeest.’

Nu.nl geeft vier sterretjes.

En Veronica Magazine doet dat ook.

Fok.nl geeft Het licht een acht.

‘Een ervaring op zich’ volgens cultureel webmagazine Cultuurbewust.nl.

Interview met Ruth Joos voor de VRT-radio.

Twee sterren van Daniëlle Serdijn in de Volkskrant.

Hans Demeyer besprak Het licht voor De Leeswolf. ‘Van Rooijs sterkte bestaat erin dat hij als geen enkele andere (jonge) Nederlandstalige schrijver erin slaagt om eigentijdse fenomenen (als facebook of rave) op zo’n indringende en betekenisvolle manier weet te integreren in traditionelere literaire thema’s als de utopie en de individuele vrijheid. Zo bouwt hij aan een oeuvre dat tot de interessantste van vandaag behoort.’ Lees hier de hele recensie.

Minder feestelijk was de ontvangst bij De Standaard.

Bij Vrij Nederland vindt men dat uit Het licht blijkt dat drugs slecht voor je zijn.

Marc Cloostermans laat op zijn blog weten De eerste hond in de ruimte beter te vinden.

Gesprek met Jeroen van Kan op VPRO’s de Avonden.