Dierengebeden en buitengebieden

Mijn tweede dichtbundel Dierengebeden en buitengebieden verscheen in het najaar van 2020 bij het balanseer, samen met het chapbook Het gesprek.

In Dierengebeden en buitengebieden vervagen de grenzen tussen leven en technologie, tussen mens en dier en tussen virtuele en fysieke werelden. De bundel onderzoekt op die manier een hele reeks ecologische, morele, politieke en persoonlijke microcatastrofes. Iedere ramp draagt potentieel een nieuwe wereld in zich. Dierengebeden en buitengebieden probeert dit potentieel te localiseren.

Dierengebeden en buitengebieden is een talig artefact uit het eerste kwart van de eenentwintigste eeuw. De tekst is beeldend en ritmisch en zit vol met liefde en geweld. In Dierengebeden en buitengebieden laat Jeroen van Rooij zien dat hij niet van diamant is en ook niet van zand.

Samen met Dierengebeden en buitengebieden verschijnt ook het chapbook Het gesprek. In Het gesprek beantwoord ik in veertig dagen de veertig vragen uit de ‘gesprekskaarten’ van de Evangelische Omroep. Deze kaarten, met vragen als ‘Wat is ware liefde?’ of ‘Wie is een engel voor jou?’, waren in het voorjaar van 2020 gratis te bestellen bij de EO.

Door de vragen zo eerlijk mogelijk te beantwoorden, wilde ik een actuele tekst schrijven die uitgesproken, helder en open is.

Hier kun je een performance van Andy Kipple zien, gebaseerd op de tekst van Het gesprek.

Voorpublicatie in Samplekanon.

Tim Donker op Allesoverboekenenschrijvers.nl